Huisvesting van de baardagaam

Alles over het verzorgen van je baardagaam

Alles over het verzorgen van een baardagaam

De baardagaam staat bekend als één van de beste reptielen om als huisdier te houden. Ze zijn levendig, nieuwsgierig en erg interessant om te observeren. De baardagaam is een sociale hagedis die in bijna elk huis past en ideaal is voor beginners vanwege hun tamheid en aanpassingsvermogen aan gevangenschap. De baardagaam doet zijn naam eer aan met zijn stekelige reptielenschubben waaronder een “baard” van stekels onder zijn kin die opzwellen afhankelijk van zijn stemming.

Van nature leven baardagamen in Australië, ze leven daar vooral in rotsachtige, woestijnachtige en beboste gebieden. Baardagamen zijn enorm in populariteit gegroeid door hun kalme karakter en lange levensduur.

Lees meer over baardagamen

Hoe hanteer je een baardagaam?

De meeste baardagamen raken eraan gewend om aangeraakt te worden, maar overmatig hanteren kan stress veroorzaken. Zeker als je net je baardagaam hebt kun je deze beter eerst laten wennen. Ondersteun het hele lichaam van onderaf bij het hanteren van baardagamen, vooral de voor- en achterpoten. Te stevig knijpen of te stevig vastpakken is geen goed idee. Over het algemeen haal je je baardagaam niet langer dan 15 minuten uit zijn of haar terrarium, ook al zitten ze misschien lief bij je, door de kou raken ze in een ruststand.

Terrarium en leefomgeving Baardagaam

Wij raden zeker aan om het terrarium en de leefomgeving van jouw baardagaam op orde te hebben vóórdat je een baardagaam aanschaft. Voor een volwassen baardagaam raden wij een terrarium van minimaal 120 x 50 x 50 cm aan. Zorg voor een goede ventilatie om ervoor te zorgen de luchtcirculatie, luchtvochtigheid en temperatuur op orde blijft.

Uiteraard kun je kiezen tussen glas en hout. Over het algemeen is de temperatuur makkelijker te regelen in een houten terrarium aangezien deze meer warmte vasthoudt, echter wordt een glazen terrarium vaak mooier gevonden, gelukkig bestaan er krachtigere lampen om ook in een glazen terrarium de temperatuur te bereiken, dus kies vooral wat jij mooi vindt!

Het is verstandig om een baardagaam afzonderlijk te huisvesten, het zijn namelijk solitaire dieren. Baardagamen kunnen elkaar aanvallen, een man en een vrouw samen resulteert er vaak in dat de vrouw constant zwanger is. Twee vrouwelijke baardagamen kunnen in principe samen gehuisvest worden, ook hier hebben wij ervaring mee. Zorg echter voor een noodoplossing mocht het toch mis gaan.

Ondergrond baardagaam

Voor een baardagaam zijn diverse ondergronden geschikt. Zelf raden wij het gebruiken van fijn zand aan zoals terrariumzand, speelzand (eerst laten drogen) of vogelzand (eerst het zand zeven), dit ziet er natuurlijk uit en geeft jouw baardagaam de kans om zijn natuurlijke gedrag (zoals graven) te uiten. Veel mensen zijn bezorgd over verstoppingen door het zand, echter gebeurd dit vaak alleen bij onderliggende ziektes en slechte huisvesting. Zelf gebruiken wij op het moment vinyl, aangezien we zoveel baardagamen hebben is het makkelijker te onderhouden. Het wordt aanbevolen om kalkzand, grind, gemalen walnoot en schaafsel van dennen- of cederhout in de leefruimte te vermijden. Mocht je zand gaan gebruiken wordt het aanbevolen dit dagelijks bij te houden met bijvoorbeeld een poepschepje en het zand eens in het half jaar te vervangen.

Inrichting van je terrarium

Baardagamen vinden het fijn om een schuilplaats te hebben, om het risico op stress te verminderen valt het aan te raden om de baardagaam een plek te geven om zich te kunnen verstoppen bijvoorbeeld een grotje. De meeste baardagamen brengen hun tijd in het wild door met zich te verstoppen in struiken, bomen of te zonnen op een rots. Als het te warm wordt, graven ze soms ondergronds om beschutting te zoeken. Het zou dus mooi zijn als je ze dit stukje ook in gevangenschap kunt bieden door bijvoorbeeld een mooie tak in het terrarium te plaatsen.

Lampen baardagaam

Als het gaat om het creëren van de juiste omgeving voor een baardagaam, zijn de juiste lampen essentieel. Een van de belangrijkste lampen voor een baardagaam is een UVB-lamp. Deze lampen simuleren natuurlijk zonlicht en voorzien de baardagaam van de nodige UVB-straling, die essentieel is voor de synthese van vitamine D3. Hierdoor kan de baardagaam calcium goed absorberen, wat belangrijk is voor een gezonde botgroei.

Om de juiste temperatuur te bereiken heeft een baardagaam vaak ook een warmtelamp nodig. Deze lamp voorziet de baardagaam van de nodige warmte, aangezien ze koudbloedige dieren zijn. Het is belangrijk om een warme en koude kant in het terrarium te creëren, zodat de baardagaam zelf kan bepalen waar hij zich het meest comfortabel voelt. De warmtelamp moet zich op de warme kant bevinden en de temperatuur moet rond de 40-45 graden Celsius liggen, terwijl de koude kant ongeveer 25-30 graden Celsius moet zijn. ‘S nachts mag de temperatuur dalen tot huiskamertemperatuur.

Voeding

 Algemene informatie over voeding

Allereerst wil ik zeggen dat een jonge baardagaam veel dierlijk voedsel eet zoals sprinkhanen en dubia-kakkerlakken, maar vergeet niet de groenten te geven. Zodra ze ongeveer 250 gram wegen, mogen ze op “volwassen” dieet. Dit betekent dat ze 1 tot 2x per week diervoeding krijgen en elke dag groenten eten.

Wat mag een baardagaam eten?

Ben je benieuwd naar wat een baardagaam mag eten? Download gerust onze voedsellijst!

Supplementen voor je baardagaam

Baardagamen hebben calcium en vitamine zonder D3 als supplement nodig. Calcium is essentieel voor de ontwikkeling en het behoud van gezonde botten en skeletgroei bij baardagamen. Een tekort aan calcium kan leiden tot metabole botziekte, wat kan resulteren in verzwakte botten, misvormingen en zelfs breuken.

Daarnaast hebben baardagamen vitamine nodig om ervoor te zorgen dat ze voldoende voedingsstoffen binnenkrijgen. Vitamines spelen een cruciale rol bij verschillende lichaamsfuncties, waaronder het immuunsysteem, de stofwisseling en de celgroei.

Frequentie van de supplementen

Overmatige inname van supplementen kan ook schadelijk zijn voor baardagamen. Dagelijks geven we calcium, dit strooien we over de groente en voedseldieren. Terwijl we om de twee weken vitamines geven. Op de dag dat we vitamine toedienen, geven we geen extra calcium.

OPTIONEEL: MINER-ALL

Dit supplement zorgt ervoor dat baardagamen alle noodzakelijke mineralen krijgen die ze nodig hebben voor een gezond leven, zonder de risico’s van het mengen van bepaalde vitaminen en mineralen die elkaar kunnen beïnvloeden. Miner-All helpt om de balans tussen calcium en fosfor goed te houden, iets wat essentieel is voor baardagamen, aangezien hun gebruikelijke dieet vaak te veel fosfor bevat.

Mocht je besluiten MINER-ALL te geven, geef dan vitamine om de week en Miner-all om de week. Bijvoorbeeld: Geef één keer per week MINER-ALL en op de andere dagen geef je een calciumsupplement. De volgende week vervang je de dag dat je normaal MINER-ALL zou geven door het vitaminesupplement en geef je de rest van de dagen weer calcium. Herhaal dit patroon om ervoor te zorgen dat je baardagaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Strex Digitale Thermometer Infrarood Baardagaam

Aanbevolen Product

De Strex Digitale Infrarood Warmtemeter geeft nauwkeurig digitaal de temperaturen weer.

Super handig om overal in het terrarium de temperatuur te meten!

Met een warmtemeter kun je zorgen dat je baardagaam de juiste temperatuur krijgt!

Baardagaam Kopen?

Bekijk onze beschikbare baardagamen

Contact opnemen?

Heb je vragen of wil je net even wat meer informatie? Neem gerust contact met ons op. Je kunt ook het nummer van de baardagaam in je bericht vermelden.