Huisvesting

Huisvesting van de Baardagaam

Huisvesting van de Baardagaam

Je wilt natuurlijk goed zorgen voor je baardagaam! Maar hoe doe je dat? Dat vind je in dit verzorgingsblad.

Terrarium

terrarium

Wij raden aan om een terrarium van 120 x 50 x 50 cm te hebben. Je kan kiezen voor volglas of deels hout. Ik zal even vertellen wat de verschillen zijn. Volglas is heel mooi, maar is heel moeilijk te regelen met de temperatuur. Hout daarin tegen is iets minder mooi, maar hierbij kan je heel makkelijk de temperatuur op orde krijgen. Wij van olympicbeardeddragon raden ook daar een terrarium van deels hout aan.

Lampen

In dierenwinkels geven ze vaak de verkeerde lampen mee, maar er zijn maar 2 goede lampen voor baardagamen. Namelijk de solarraptor en de reptech (in Nederland). Deze 2 lampen werken wel namelijk met een voorschakelapparaat. Daarnaast kan je een gewone warmte lamp uit de dierenwinkel ernaast hangen zodat je het terrarium op de gewenste temperatuur kan brengen.

Ondergrond/Substraat

Er zijn veel verschillende substraten die je kunt gebruiken. Zoals zand, keramische tegels, reptielen tapijten en nog veel meer. Hoewel er soms wat ophef over is, kun je zand gebruiken zoals terrariumzand, speelzand (eerst laten drogen) of vogelzand (eerst het zand zeven). Mensen denken vaak dat baardagamen verstopt raken door dit zand, maar als ze de juiste lampen en goede calcium en vitamine krijgen, is dit niet het geval als je allergisch bent kun je natuurlijk gewoon tegels gebruiken, maar vergeet niet dat je baardagaam niet kan graven wat ze in de natuur doen.

Attributen

Baardagamen vinden het fijn om op bijvoorbeeld een tak te liggen, maar ook zouden ze het waarderen om in een grot te liggen

Belangrijk: Supplementen

De vitamine die we geven heet reptivite zonder d3 (als je dat doet met d3 krijgen ze teveel en kunnen ze vervormen) en de kalk die we gebruiken heet repticalcium. Zorg ervoor dat je de poeders niet vermengt, dit resulteert in het afbreken van het poeder, wat betekent dat het minder effect heeft. Je kunt meer over supplementen vinden op onze blog!

Voeding

Algemene informatie over voeding
Allereerst wil ik zeggen dat een jonge baardagaam veel dierlijk voedsel eet zoals sprinkhanen en dubia-kakkerlakken, maar vergeet niet de groenten te geven. Zodra ze ongeveer 250 gram wegen, mogen ze op “volwassen” dieet. Dit betekent dat ze 1 tot 2x per week diervoeding krijgen en elke dag groenten eten. Je moet ook het plantaardig en dierlijk voedsel bepoederen. We doen dit om de dag, zodat we zeker zijn dat ze krijgen wat ze nodig hebben. Zodra ze op “volwassen” voedsel gaan, kun je ze een keer per week vitamine geven en de rest van de week calciumpoeder. Zorg ervoor dat je de poeders niet vermengt, dit resulteert in het afbreken van het poeder dat betekent dat het minder effect heeft. Het vitaminepoeder dat we geven heet reptivite zonder d3 (als je het met d3 doet, krijgen ze te veel en kunnen ze vervormen) en het calciumpoeder dat we gebruiken heet repticalcium

Voedsellijst

Klik op het PDF logo om de voedsellijst te downloaden! Momenteel alleen in het Engels beschikbaar

Vragen? Neem contact op!

Op de hoogte blijven van het belangrijke nieuws?

Nieuwsbrief