Het kiezen tussen een mannelijke of vrouwelijke baardagaam lijkt op het eerste gezicht misschien een moeilijke beslissing. Echter, het verschil in de verzorging van mannetjes en vrouwtjes is niet zo groot als je misschien denkt. Hieronder bespreken we de belangrijkste overwegingen.
Het verschil tussen een mannelijke en vrouwelijke baardagaam
Tussen een mannelijke en vrouwelijke baardagaam zit weinig verschil, maar we moeten wel vermelden dat een vrouw onbevruchte eieren kan leggen. Ook zonder een mannetje kan een vrouwtje eieren produceren. Dit is op zich geen probleem; zolang je vrouwtje voldoende vitamines en calcium, evenals genoeg te eten krijgt, kan ze dit gemakkelijk aan. Lees ook onze blog over Vitamine en supplementen baardagaam
Het is wel belangrijk om te zorgen dat ze voldoende rust en ruimte heeft in haar terrarium om haar eieren te kunnen leggen. Na het leggen van de eieren heeft je vrouwtje extra verzorging nodig in de vorm van voldoende voeding. Geef haar dan dubia’s, sprinkhanen en andere voedzame voedseldieren met voldoende calcium. Dit heeft ze nodig om weer aan te sterken. Sommige baardagamen eten soms een pinkie (een pasgeboren muisje), maar niet elke baardagaam doet dit.
Voeding en legnood
Je zult ook merken dat ze, wanneer ze eieren gaat produceren, meer wil eten. Zorg er dan ook voor dat je genoeg voedseldieren geeft, zodat ze het leggen van eieren gemakkelijk aankan. Soms kan een vrouwtje last hebben van legnood, wat betekent dat ze blijft persen en onrustig blijft, terwijl het niet lukt om de eieren te leggen. Dit komt niet heel vaak voor (wij hebben het pas één keer meegemaakt). Ga in zo’n geval naar een gespecialiseerde reptielenarts en vraag of ze wee-opwekkers kunnen geven. Ga daarna weer naar huis en laat haar met rust in het terrarium. Meestal zal ze dan alsnog haar eieren kunnen leggen. Heel soms gaat dit fout en is een operatie de enige optie; als kwekers hebben wij dit gelukkig nog niet meegemaakt.
Voorjaarsgedrag bij mannetjes
Een mannelijke baardagaam heeft hier geen last van. Mannetjes kunnen in het voorjaar wel last hebben van hun hormonen, met symptomen zoals een zwarte baard, knikkebollen, door het terrarium rennen en tegen het glas bonken met hun kop. Dit zijn de lente kriebels en deze gaan vanzelf over.
Conclusie: Kiezen voor een mannelijke of vrouwelijke baardagaam?
Dus, wat kun je het beste kiezen? Dat is een vraag die we vaak krijgen. Over het algemeen maakt het dus niet uit, alhoewel we legnood benoemen, wat dus niet vaak voorkomt als je de juiste omstandigheden creëert en ze voldoende eten krijgen voor en na het leggen van eieren. Dit is gemakkelijk te managen en baart niet veel zorgen. En weet dat als je bij ons een baardagaam koopt, je ons altijd kunt contacteren als er iets is.