Als je overweegt om een baardagaam als huisdier te nemen, dan is het belangrijk om te weten wat er allemaal nodig is om hem of haar gezond en gelukkig te houden. In deze blog bespreken we alles wat je nodig hebt voor een baardagaam, inclusief het terrarium, de lampen, ondergrond, attributen, supplementen en voeding. Wij raden overigens altijd aan om dit op orde te hebben voordat je overgaat tot aankoop van een baardagaam.
Terrarium
Het terrarium is een van de belangrijkste aankopen die je moet doen voordat je een baardagaam in huis haalt. Een baardagaam heeft het liefst redelijk wat leefruimte. Voor een volwassen baardagaam is een terrarium van minimaal 100 cm breed, 50 cm diep en 50 cm hoog nodig. De voorkeur gaat echter uit naar een terrarium van 120 x 50 x 50 cm.
Hoe kies je een goed terrarium?
Bij het kiezen van een terrarium moet je rekening houden met verschillende factoren, zoals de grootte, het materiaal en de plaatsing van de lampen.
Het terrarium moet ook voorzien zijn van twee keramische fittingen aan één kant zodat er een koude en een warme kant ontstaat. Op deze manier kan de baardagaam zelf de juiste temperatuur kiezen om te zonnen en te rusten.
Je kunt kiezen tussen hout en glas als materiaal voor het terrarium. Glas wordt vaak mooier gevonden omdat het een betere zichtbaarheid geeft, maar hout kan beter warmte vasthouden.

Lampen baardagaam: UVB en Warmte
HID-lamp
Een UVB-lamp is nodig omdat baardagamen UVB-straling nodig hebben om hun lichaam te helpen bij het produceren van vitamine D3, wat essentieel is voor de opname van calcium. Een gebrek aan UVB-straling kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals groeistoornissen en verminderde eetlust.
Het is belangrijk om te investeren in een hoogwaardige UVB-lamp die speciaal is ontworpen voor reptielen. De lamp moet op een afstand van ongeveer 30 cm tot het dier worden geplaatst en moet dagelijks ongeveer 10 tot 12 uur branden.
Wij raden een Reptech HID lamp of een Solar Raptor HID lamp met voorschakelapparaat aan. Ook een Arcadia TL-Lamp met tussen de 12 en 14% UVB is een mogelijkheid. Hierbij is wel altijd een extra warmtelamp nodig.
Warmtelamp
De HID-lamp is hoogstwaarschijnlijk niet voldoende om genoeg warmte in het terrarium te creëren. De ideale temperatuur voor de warme kant van het terrarium ligt tussen de 45°C en 55°C, terwijl de koude kant van het terrarium een temperatuur moet hebben tussen de 25°C en 30°C. Hiervoor kun je gebruik maken van een warmtelamp.
Een UVB-lamp en warmtelamp zijn beide essentieel voor het creëren van een gezonde omgeving voor een baardagaam. Een hoogwaardige UVB-lamp die voldoende UVB-straling afgeeft en een warmtelamp die voldoende warmte afgeeft en zich in het warme gedeelte van het terrarium bevindt, zijn cruciaal voor het welzijn van je baardagaam.
Tip: Controleer de temperatuur in het terrarium regelmatig.
Het beste kun je dit doen met een tempgun. Hiermee kun je namelijk nauwkeurig de temperatuur onder de lamp en aan de koude kant meten.

AANBEVOLEN PRODUCT
De Strex Digitale Infrarood Warmtemeter geeft nauwkeurig digitaal de temperaturen weer. Super handig om overal in het terrarium de temperatuur te meten! Met een warmtemeter kun je zorgen dat je baardagaam de juiste temperatuur krijgt!
Ondergrond voor de baardagaam
Er zijn verschillende ondergronden geschikt voor het creëren van een comfortabele leefomgeving voor jouw baardagaam. Wij raden aan om fijn zand te gebruiken, zoals terrariumzand, speelzand (laat het eerst drogen) of vogelzand (zeef het eerst). Dit zand ziet er natuurlijk uit en geeft jouw baardagaam de kans om zijn natuurlijke gedrag, zoals graven, te uiten. Er bestaat bezorgdheid over verstoppingen door het zand, maar dit gebeurt meestal alleen bij onderliggende ziektes en slechte huisvesting. Op dit moment gebruiken we vinyl, omdat we veel baardagamen hebben en dit makkelijker te onderhouden is. Het wordt echter aanbevolen om kalkzand, grind, gemalen walnoot en schaafsel van dennen- of cederhout te vermijden in de leefruimte van jouw baardagaam. Andere opties zijn keramische tegels en reptielentapijt.
Als je besluit om zand te gebruiken, raden we aan om het dagelijks bij te houden met bijvoorbeeld een poepschepje en het zand eens in de zes maanden te vervangen. Dit is belangrijk om een hygiënische leefomgeving voor jouw baardagaam te behouden en ziektes te voorkomen. Verder is het belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een geschikte ondergrond in combinatie met een goed onderhoud van het terrarium bijdraagt aan het welzijn en de gezondheid van jouw baardagaam.
Attributen en Accessoires
Het is van groot belang om jouw baardagaam in gevangenschap de mogelijkheid te geven om zijn natuurlijke gedrag te tonen. Dit draagt bij aan het welzijn en de gezondheid van jouw huisdier. Om een comfortabele leefomgeving te creëren, zijn er een aantal accessoires die je aan het terrarium kunt toevoegen.
Schuilplaats
Een schuilplaats is een absolute must-have. Dit biedt jouw baardagaam een veilige plek om zich terug te trekken en tot rust te komen. Denk bijvoorbeeld aan een grotje.
Takken en andere accessoires
Takken zijn ook een geweldige toevoeging aan het terrarium. Ze geven jouw baardagaam de mogelijkheid om te klimmen en bieden daarnaast een natuurlijk ogende omgeving.
Naast schuilplaatsen en takken zijn er nog andere accessoires die je kunt toevoegen aan het terrarium, zoals stenen, schedeltjes en decoratieve planten. Het is belangrijk om te onthouden dat deze accessoires niet alleen functioneel moeten zijn, maar ook veilig en gemakkelijk te reinigen.
Voerbakje
Een voerbakje is een belangrijk accessoire voor het voeren van je baardagaam. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het voerbakje groot genoeg is zodat je baardagaam er gemakkelijk bij kan en er voldoende voedsel in past.
Baardagamen hebben altijd verse groentes nodig, het is daarom handig om een voederbakje te hebben. Je kunt er ook voor kiezen om een wat diepere voerbak te nemen, waar levende insecten niet uit kunnen kruipen. Wij vermijden een waterbakje voor onze dieren en geven ze in plaats daarvan dagelijks verse groenten, wat helpt om de luchtvochtigheid te beperken. Maar onthoud dat het volgen van je eigen intuïtie belangrijk is.
Poepschepje
Met een poepschepje kun je eenvoudig de ontlasting van je baardagaam opruimen en voorkom je dat ziekteverwekkers en parasieten zich verspreiden in het terrarium. Het dagelijks bijhouden van de ontlasting met een poepschepje is daarom een belangrijke taak voor iedere baardagaam-eigenaar.
Pincet
Een pincet is een handig hulpmiddel bij het voeren van je baardagaam. Met een pincet kun je het voedsel gemakkelijk vastpakken en aan je baardagaam geven.
Voeding en supplementen
Baardagamen zijn alleseters (omnivoren) dus ze kunnen een verscheidenheid aan insecten, groenten en fruit eten. Ze hebben een gevarieerd dieet nodig en de overvloed aan eetbare opties maakt ze tot een interessant reptiel om te voeren!
In deze blog kun je alles lezen over voeding en supplementen: Wat mag een baardagaam eten?
Supplementen
Voedingssupplementen mogen nooit ontbreken bij het houden van baardagamen. Ze hebben extra vitamines / mineralen en calcium nodig. Dit om tekorten te voorkomen die leiden tot gezondheidsproblemen.
Zelf gebruiken wij calcium en vitamine/mineralen zonder D3. Door een goed UVB-licht in het terrarium te hebben zullen de dieren, waaronder baardagamen, dus vitamine D3 aanmaken. Waardoor je geen extra D3 moet geven. Een overschot van deze met D3 kan resulteren in vervorming van de baardagaam.
Lees in deze blog alles over supplementen voor de baardagaam.
OPTIONEEL: MINER-ALL
Dit supplement zorgt ervoor dat baardagamen alle noodzakelijke mineralen krijgen die ze nodig hebben voor een gezond leven, zonder de risico’s van het mengen van bepaalde vitaminen en mineralen die elkaar kunnen beïnvloeden. Miner-All helpt om de balans tussen calcium en fosfor goed te houden, iets wat essentieel is voor baardagamen, aangezien hun gebruikelijke dieet vaak te veel fosfor bevat.
Mocht je besluiten MINER-ALL te geven, geef dan vitamine om de week en Miner-all om de week. Bijvoorbeeld: Geef één keer per week MINER-ALL en op de andere dagen geef je een calciumsupplement. De volgende week vervang je de dag dat je normaal MINER-ALL zou geven door het vitaminesupplement en geef je de rest van de dagen weer calcium. Herhaal dit patroon om ervoor te zorgen dat je baardagaam alle benodigde voedingsstoffen krijgt.
ZooMed Repticalcium without D3
- Voedsel en voedseldieren bestrooien met het poeder
- Zonder D3
- Aanvullende voeding
Zoo Med Reptivite – Zonder D3
- Voedsel en voedseldieren bestrooien met het poeder
- Zonder D3
- Aanvullende voeding
Conclusie: Wat heb je nodig voor het houden van een baardagaam?
Om een baardagaam te houden, heb je een aantal essentiële dingen nodig. Een geschikt terrarium met voldoende leefruimte is van groot belang, evenals hoogwaardige UVB- en warmtelampen om de juiste temperatuur en lichtomstandigheden te bieden. Het kiezen van de juiste ondergrond, zoals fijn zand of andere geschikte materialen, is ook belangrijk voor het welzijn van je baardagaam. Daarnaast zijn attributen zoals schuilplaatsen, takken en accessoires nodig om een comfortabele omgeving te creëren. Het voeren van een gevarieerd dieet van insecten, groenten en fruit, evenals het verstrekken van voedingssupplementen, is essentieel voor een gezonde voeding. Zorg ervoor dat je deze benodigdheden in orde hebt voordat je overgaat tot de aanschaf van een baardagaam.